Bitxus Clinica Veterinaria
Bitxus Clinica Veterinaria

L'ERUGA O PROCESSIONÀRIA DEL PI

 

L’eruga del pi o processionària (Thaumatopea pytocampa) és un lepidòpter, un tipus d’insecte que es caracteritza per la seva capacitat urticant.

És fàcil de reconèixer per la seva apariència i la seva conducta: té el cap i la pell negres, costats de color gris i tot el dors cobert de pèls vermellosos que contenen la substància urticant (la histamina) que els protegeix dels depredadors.

Les femelles un cop fecundades, ponen els ous a les fulles del pi i a través de diferents fases larvàries, formaran el típic niu que estem acostumats a veure als pins cap a l’hivern. En el moment que pugen les temperatures, generalment a l’inici de la primavera, les erugues surten del niu, i conduïdes per una femella que teixeix un fil conductor, buscaran un lloc adequat per enterrar-se i passar a la fase adulta, la papallona, que estarà a punt de ser fecundada de nou a finals d’estiu.

Els gossos joves són els principals afectats. Per la seva alta curiositat i ganes de jugar tenen més risc de contacte que gossos adults. I a més poden afectar-se repetidament cada any si seguim exposant-los a elles.

Tot comença quan l’animal llepa l’eruga, i les lesions i seqüeles dependran de:

 

 1. La localització (sobretot afecta a la cara i llengua)
 2. El grau de contacte amb l’eruga
 3. El temps que hagi passat fins aplicar el tractament adequat.

 

Quins signes podem observar:

 

 1. Nerviosisme
 2. Deglucions contínues i ràpides
 3. Hipersalivació
 4. Es rasca contínuament la boca amb les potes
 5. Inflamació de la llengua, úlceres bucals i necrosis de la llengua. En aquest últim cas l’animal acaba perdent la part de la llengua necrosada
 6. Edema facial
 7. Vòmits si l’animal ingereix l’eruga
 8. Etc…

Si no es tracta de forma ràpida, l’animal pot arribar a patir dificultat respiratòria, edema de laringe (sobretot per la ingesta de la oruga), convulsions i resposta inflamatòria generalitzada que li pot causar la mort.

 

QUÈ FER EN CAS DE CONTACTE?

 

Posar-se en contacte el més aviat possible amb el veterinari per iniciar el tractament de forma precoç i minimitzar les lesions i seqüeles.

 

QUÈ PODEM FER COM A PROPIETARIS?

 

La millor opció és evitar el contacte, per tant, evitar zones amb pins de febrer a abril, que generalment és quan ens trobem més erugues que surten del niu.

Tot i així, amb el canvi climàtic i les elevades temperatures que patim actualment fins i tot l’hivern, ens podem trobar casos a partir de desembre-gener.

Quan l’animal viu en una zona de pins i veiem nius d’erugues, cal sanejar aquests pins, bé sigui fumigant ( consultar personal especialitzat) o bé podant les rames afectades i cremar els nius ( cal fer-ho protegint-se la cara i les mans, i sobretot fer-ho els dies que no faci vent).

Contacte:

Bitxus Clinica Veterinaria

Avinguda Doctor Vilaseca 21

43202 Reus

 

Teléfono: +34 977114166

Correo electrónico: cvbitxus@gmail.com

Horari de visita:

MATINS 10'00-13'30

TARDES 16'00-20'00

DISSABTES 10'00-13'30

Bitxus Clinica Veterinaria SCP en redes sociales:

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Bitxus Clinica Veterinaria SCP