Bitxus Clinica Veterinaria
Bitxus Clinica Veterinaria

Leishmaniosis canina ( MALALTIA del mosquit)

La leishmaniosis canina és una malaltia greu que pot arribar a ser mortal pels gossos que la pateixen.

 

Es transmet a través de la picada d’un  mosquit, el "phlebotomus". En trobem sobretot a la majoria de les zones càlides del món, i són molt abundants a tota la zona del mediterrani. Aquests insectes són molt actius desde la primavera fins la tardor, i sobretot durant la sortida i la posta del sol. Per aquests motius, tenen major risc tots aquells gossos que viuen i dormen a l’exterior.

 

 

Aquí podeu veure un mapa de distribució de la leishmania a Europa, sent les zones de vermell les de màxim risc.     ( tot el mediterrani)

SIGNES CLINICS

 

La leishmaniosis canina és una malaltia sistèmica, que pot afectar a diferents òrgans i sistemes, de manera que sempre s’inclou aquesta malaltia a la majoria de diagnòstics diferencials.

Cap dels signes clínics són patognomònics ( exclusius de leishmaniosis), per tant sempre cal fer proves específiques que la confirmin o la descartin.

 

El periode d’incubació ( temps que passa desde la picada del mosquit fins  l’aparició de la malaltia) pot durar mesos o anys. Per aquests motiu la importància de la campanya anual que fem per la detecció precoç. Detectar si al nostre gos li ha picat el mosquit i és positiu al test de la leishmaniosis, ens permet tractar a temps i augmentar la seva esperança de vida .

 

Què podem observar en un gos amb leishmaniosis?

Quines opcions tenim actualment per lluitar contra la leishmaniosis?

 

La clau està en 2 punts importants a tenir en compte quan tenim un gos:

 

LA PREVENCIÓ:

 

Repel.lents: aconsellem sempre l’ús d’aquests productes tot l’any, incloent els mesos de més fred ( collars o pipetes). Disminueix significativament el risc de picada del mosquit.

Analitica sanguínia anual de detecció precoç. La campanya sempre es fa a partir del gener-febrer, perquè els estudis demostren, que la resposta immunitària que desenvolupa l'animal per la picada del mosquit i  permet detectar-la a les analítiques de sang, tarda aproximadament uns 3 mesos. Tenint en compte que l'època de més risc de picada s'acaba a la tardor, fa que aquests mesos d'hivern siguin els més aconsellables per detectar la malaltia.

 

REDUCCIÓ DEL RISC DE DESENVOLUPAR LA MALALTIA ACTIVA: ( no evita la picada del mosquit, és a dir, el contagi, però si que baixa la probabilitat que enmalalteixi per culpa de la leishmania)

 

VACUNACIÓ o

SUSPENSIÓ ORAL AMB PAUTA 3 MESOS A L’ANY

 

 

NO DUBTIS MÉS I PROTEGEIX-LO!!

 

Contacte:

Bitxus Clinica Veterinaria

Avinguda Doctor Vilaseca 21

43202 Reus

 

Teléfono: +34 977114166

Correo electrónico: cvbitxus@gmail.com

Horari de visita:

MATINS 10'00-13'30

TARDES 16'00-20'00

DISSABTES 10'00-13'30

Bitxus Clinica Veterinaria SCP en redes sociales:

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Bitxus Clinica Veterinaria SCP