Bitxus Clinica Veterinaria
Bitxus Clinica Veterinaria

MALALTIES TRANSMESES PER PAPARRES

Les paparres són paràsits externs que es fixen als animals i també a les persones, a través de la seva mandíbula i s’alimenten de la sang que succionen.

Tenen 3 fases:

  • larva
  • ninfa
  • adulta

Totes elles tenen un aspecte semblant, però només l’adulta és la que, una vegada s’ha alimentat de sang, cau a l’entorn i busca un lloc adequat per pondre milers d’ous. La paparra pot arribar a tenir un cicle de vida d’entre 1 i 2 anys.

No només són paràsits molestos, sino que poden actuar com a vectors i transmetre malalties que poden ser mortals. Potser la més coneguda d’elles, per la zona on vivim és la ehrlichiosis, però altres com la babesiosis, anaplasmosis o la malaltia de Lyme també són habituals.

Quins símptomes podem veure?

 

Alguns signes inicials que podem observar són a la zona de la picada, amb irritació, inflamació i prurit de la zona que pot durar fins a 3 setmanes i que no necessàriament acabaran provocant cap malalatia greu com les que hem descrit.

 

Si la paparra porta més de 2 dies enganxada, pot haver transmès algun paràsit. En aquests casos si que poden aparèixer febre alta, apatia, anorèxia, dolor muscular i articular, uveitis, i anèmies que poden arribar a causar la mort de l’animal.

 

Diagnòstic i tractament

 

El diagnòstic es basa sobretot amb una bona història clínica ( l’animal ha tingut alguna paparra), amb la presència de signes clinics i amb analítica sanguínia i observació de la sang al microscopi (que en alguns casos permet observar el tipus de paràsit causant de la malaltia).

El tractament varia molt segons la fase en la que es troba l’animal, però en alguns casos greus arriba a ser necessària la transfusió de sang i l’hospitalització de l’animal fins la seva estabilització.

 

 

 

Prevenció

 

Tots els gossos i gats poden patir una picada de paparra, sobretot en època de calor ( de primavera a tardor) però no hem d’oblidar que per la zona on vivim, existeix un risc elevat durant TOT L’ANY.

Per aquest motiu, i perquè poden provocar malalties mortals tant en animals com en persones, la millor opció sempre és la PREVENCIÓ.

 

Existeixen molts productes últils per prevenir la picada de la paparra i elimar-la abans que es fixi a la pell de la nostra mascota. Tot i així, aconsellem pentinar i revisar l’animal regularment, sobretot després de cada passeig, evitant al màxim les zones de més risc.

Hem de revisar acuradament, l’abdomen, axiles, cara interna del pavelló auricular i les zones interdigitals on les paparres es fixen amb més facilitat.

Si trobem alguna paparra enganxada, aconsellem extreure-la el més aviat possible. Hem de desinfectar la zona i aplicar algun producte insecticida especial per paparres, assegurant-nos de treure-la sencera, i no deixar la mandíbula fixada a la pell. Com menys temps estigui la paparra enganxada, menys risc de patir alguna de les malalties causades pels paràsits que transmet.

 

NO DUBTEU EN FER-NOS UNA VISITA I US EXPLICAREM ELS PRODUCTES PREVENTIUS MÉS ADECUATS PEL VOSTRE CAS.

Contacte:

Bitxus Clinica Veterinaria

Avinguda Doctor Vilaseca 21

43202 Reus

 

Teléfono: +34 977114166

Correo electrónico: cvbitxus@gmail.com

Horari de visita:

MATINS 10'00-13'30

TARDES 16'00-20'00

DISSABTES 10'00-13'30

Bitxus Clinica Veterinaria SCP en redes sociales:

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Bitxus Clinica Veterinaria SCP